Solarna elektrarna uporablja izključno naravne vire energije za elektriko in je zato najbolj ekološko oblika pridelave domače elektrike za samooskrbo. Solarne celice vpijajo sončne žarke in jih pretvorijo v elektriko, ki je za vas praktično brezplačna, o čemer si preberite na tej povezavi https://www.soncnaelektrarna.com/solarna-elektrarna/. Ni pa vsaka solarna elektrarna za vsak kraj. Nekatere solarne celice morajo imeti sonce za delovanje medtem ko druge niso tako občutljive na svetlobo zato  delujejo tudi v megli ali dežju, čeprav šibkeje.

solarna elektrarna

Zakaj se solarna elektrarna splača? Ker jo lahko priklopite na javni sistem in tako oddajate elektriko ter s tem dobite zaslužek ali pa ob pomanjkanju sprejemate elektriko in dobite poračun ter ste lahko seveda v plusi ali na nuli. Velikost solarne elektrarne vam bodo mojstri izračunali glede na porabnike električne energije, ki so v hiši. Šibkejši porabniki so luči, večji pa so pralni stroj, hladilnik, televizija in računalnik pa seveda vsi stroji za domačo uporabo.

Solarna elektrarna pa je včasih edin način, kako lahko pridete do lastne elektrike, če ni v bližini nobenega javnega sistema, takrat boste najlažje pridelali elektriko s solarnimi paneli. Postavijo se lahko kamorkoli, na strehe, ob stavbe na stebre, prikolice ali kaj drugega, morajo le biti obrnjene prot jugu in pod kotom ter na njihovi poti do sonca ne sme biti dreves.

Solarna elektrarna je tudi rešitev, če sistem zataji boste vseeno imeli svojo elektriko. Malo manj jo je le v zimskem in jesenskem času, ker ni veliko sonca, zato je treba imeti več celic ali drugačne, tiste ki n svetlobo niso tako občutljive. Sami boste težko postavili tako elektrarno, zato je najbolje da prepustite to strokovnjakom, ki vam bodo pomagali dobiti tudi subvencijo države za tako investicijo, kar se vam bo še  bolj splačalo. Takrat se investicija vanj povrne v treh letih, drugače pa kasneje od takrat dalje pa je elektrika zastonj.