Če ste kdaj razmišljali o sodobnem trendu preseljevanja iz držav, kjer vladajo zaostrene varnostne razmere, v razvitejša in varna območja, ali pa ste morda spremljali vsakodnevna poročila o prebežnikih in migrantih, potem ste se zagotovo kdaj vprašali tudi, kako do azila, torej kakšni so postopki, da nekomu podelijo azil oziroma mednarodno zaščito.

Kako do azila

Za azil ima pravico zaprositi vsak, ki beži pred neko resno grožnjo v lastni državi. V zadnjem času se tudi v Sloveniji soočalo s številnimi prebežniki iz držav južne Azije in Arabskega polotoka, na primer iz Sirije, Iraka ali Pakistana. Seveda to niso edine države, od koder ljudje bežijo, pa vendar. In kako do azila? Evropa ima te stvari urejene z zakoni in pravnimi dokumenti o temeljnih pravicah. Ti na primer ščitijo posameznike pred izgonom iz države in vrnitvijo v državo, kjer je neka resna nevarnost, na primer smrtna kazen, mučenje ali drugo ponižujoče ravnanje oziroma kaznovanje. V bistvu se z vprašanjem, kako do azila, ukvarja skupna evropska azilna politika, velja pa, da morajo biti vsi postopki za pridobite azila pravični. Za vse, ki jih torej zanima, kako do azila in bi si ga radi zagotovili, so na voljo točno določene institucije, kjer lahko izvedo vse o tem vprašanju.

Če tudi vas zanima, kako do azila, se lahko o tem dodobra pozanimate. Lahko pa ste prepričani, da gre za kar zahtevne postopke in azila nikakor ne podelijo kar vsem, ki si ga zaželijo. Mednarodna zaščita je namreč namenjena zlasti tistim, ki jim v domovini res grozi neka huda nevarnost, pa naj bodo to vojne ali druge oblike preganjanja, ter razmere, v katerih se ne da preživeti.