Po Sloveniji je kar precej zavetišč, ki pomagajo živalim, bodisi gre pri tem za izgubljene hišne ljubljenčke bodisi za zapuščene ali zavržene živali. Pogosto zavetišče priskoči na pomoč tudi tistim živalim, ki sicer imajo lastnika, a ta zanje ne skrbi dobro oziroma z njo ravna neprimerno.

Pogosto pa se mnogim, ki se jim te živali smilijo, porodi tu vprašanje, kako neki bi temu zavetišču pomagali, da bi lahko še bolje poskrbelo za vse trpeče živali. Zavedajte se, da lahko omaga prav vsak od nas in da vsako zavetišče nudi različne možnosti, ki jih kot prostovoljec lahko izkoristite. Seveda boste določeni živali najbolje pomagali tako, da jo posvojite, jo odpeljete domov in zanjo zgledno skrbite, prav vsi pa te možnosti nima.

Zavetišče

V tem primeru vam seveda preostane finančna pomoč, ki je vedno dobrodošla. Zavetišče ta denar, pa naj ga bo še tako malo, porabijo koristno – za samo delovanje zavetišča, za opremo in hrano za živali ter vse preostalo. Lahko pa zavetišču pomagate tudi tako, da si vzamete nekaj časa in da kakšno žival sprehodite, jo očistite, pokrtačite ali zgolj z njo preživite nekaj svojega časa. Darujete lahko tudi hrano, ki je vedno dobrodošla, pa naj bo to hrana za pse ali mačke ali pa katero koli drugo žival. O tem, katero hrane je najpametneje izbrati, raje povprašajte zavetišče samo, saj bodo oni točno vedeli, kaj potrebujejo.

Zavetišču lahko tudi namenite del dohodnine, s katerim torej upravljate po svojih željah, poleg tega so zavetišča vesela tudi različnih pripomočkov za živali in njihovo oskrbo, pa seveda odej in rjuh, ter kakršnih koli promocijskih izdelkov. Lahko tudi sodelujete na kakšnih dobrodelnih dogodkih ali dražbah, kjer se izkupiček nameni zavetišču, seveda pa to še zdaleč ni vse. Če želite pomagati, vsekakor premislite, kako neki bi lahko pomagali, potem pa izberite določeno zavetišče, jih pokličite in povprašajte, ali bi morebitno pomoč potrebovali in tudi, v kakšni obliki. Prepričani ste lahko, da bodo vašo pomoč z veseljem sprejeli.