Hiter razvoj v današnjem času prinaša vsakodnevno nastajanje novin in novih izdelkov, ki so tehnično dovršena in do potankosti razvita kot v preteklosti. V kolikor vas zanima katera orodja in postopki so prisotni pri napredku v današnjem času klikni tukaj. Eden izmed omenjenih postopkov je tudi 5 osno rezkanje, ki nam omogoča izdelavo sodobnih izdelkov, ki jih potrebuje predvsem avtomobilska, letalska in kovinska industrija. Za zagotovitev tovrstnih izdelkov in polizdelkov orodje priskrbi orodjarska panoga. Ta orodja zahtevajo posebne vrste obdelave, med njimi najbolj pomembno rezkanje. Rezkanje je lahko čelno in obodno, odvisno od ploskve, ki jo uporabljamo za tvorbo odrezka.

Kadar potrebujemo bolj zahteven izdelek se mojstri največkrat odločajo za 5 osno rezkanje, ki se opravi na CNC rezalnih strojih, ki so se pojavili s sodobnimi krmilniki. Ta to obdelavo se odločimo, ko je potrebna proizvodnja obdelovancev kompleksne geometrije ter pri vseh površinah, ki so ukrivljene pod različnimi koti. Predno je bilo uvedeno 5 osno rezkanje so vse tovrstne probleme reševali s pomočjo 3 – osne obdelave pri čemer je bil čas izdelave posameznega končnega izdelka nekoliko daljši.

V današnjem času nam 5 osno rezkanje omogoča v tem trenutku najhitrejšo izdelavo sestavnih delov s področja energetike, letalske in avtomobilske industrije. S tem načinom rezkanja se dosežejo optimalni rezultati, predvsem pa pogoji rezanje in spremljanje kolizije. Obenem pa nam strojna obdelava dovoljuje negativne nagibe sten, ker je bilo pri prejšnji 3 osni operacijah v določenih primerih problematično.

5 osno rezkanje

V primerjavi s 3 – osnim rezkalnim strojem je pri sedanji možnosti 5 osno rezkanje bolj kompleksno, saj ima poleg osnovnih možnosti možnost nagiba v dveh oseh. Ta možnost nam ponuja, predvsem pa zagotavlja boljšo kakovost površine ter dolgo življenjsko dobo orodja. Na podlagi optimizacije kota med orodjem in obdelovalcem se lahko doseže konstantno silo v kontaktni točki. Najpogosteje to rezkanju uporabljamo v orodjarstvu.