Vsi Slovenci lahko rečemo, da se radi ukvarjamo z različnimi športi. Nekateri to delajo samo za sebe, da se malo gibajo, imamo pa ogromno takih, ki je šport njihovo življenje. To so tisti pravi naši športniki, ki včasih tudi navijamo za njih. Da pa športniki, razni fitneserji, dvigovalci uteži in še nekateri uravnavajo svojo moč in mišično maso, morajo nekaj jemati. Mišična masa ne nastane samo tako, zato je potreben kreatin. Za marsikoga je beseda kreatin mogoče neznanka, ampak naši športniki dobro vedo kaj je to in zakaj se uporablja. Ponudba kakovostnega kreatina na spletu je kar nekaj, zato pazite katerega boste kupili in kje.

kreatin

Kreatin je že dolgo znan, saj so ga že poznali daljnega leta 1832 v Franciji. Najbolj pa so ga začeli uporabljati leta 1992, ko se je končala olimpijada v Barceloni. Kreatin je lahko tudi škodljiv za telo, zato si morate kar nekaj prebrati o njem preden ga boste začeli uživat. Saj je dušikova organska kislina za telo, kar pomeni da daje energijo mišicam in celicam za živce. Kateri se že dalj časa ukvarjajo s športom in uživajo kreatin, vedo točno kaj pišem in kako vse poteka. Najdemo ga tudi v rdečem mesu, ampak to je premalo za kkašnega športnika, ki ga potrebuje več. Zato se navadno kupi, kot prehransko dopolnilo, da ga dobijo zadostno količino v telo.

Največ kreatina je shranjenega v skeletnih mišicah od 90 do 95%. nekaj ga je tudi v belih in rdečih mišičnih vlaknih. Do sedaj so naredili ogromno različnih raziskav glede kreatina. In vse raziskave so pokazale, da pomaga telesu, ki je obremenjeno. Ampak, da ne bo pomote to ni nekakšno poživilo, da bi športniki bili bolj uspešni. Je točno določeno koliko lahko na dan zaužijejo kreatina. Saj preveč tudi ni dobro in zdravo za telo. Zato pred uporabo se dobro posvetujte koliko lahko vzamete in če je za vašo dejavnost uporaben.