Hladne temperature, prihajajoči zimski meseci in božični čas. Mi celotno obdobje povezujemo tudi s kamini na drva. Romantično vzdušje, gretje pod odejo in opazovanje gorečega plamena – nepogrešljiv kamin na drva vam lahko zagotovi prav to.

Zakaj izbrati kamin na drva?

Kamini na drva so najbolj povezani z zimskimi meseci, ko nas nižje temperature nekako prisilijo, da varnost in zavetje iščemo doma. Kamini na drva zagotavljajo številne prednosti, katere bomo skušali v kratkem predstaviti v nadaljevanju.

 

kamini-na-drva

 

Kamin na drva zagotavlja užitek ob opazovanju gorečega lesa. Prav noben drug tip kamina ne ponuja udobne, klasične božične atmosfere, ki jo opevajo tudi ameriški družinski filmi, ki nam krajšajo zimske mesece. Čeprav so se kamini na plin s plameni že približali temu vzdušju, tradicionalni uporabniki še vedno zagovarjajo uporabo kamina na drva.

Kamini na drva delujejo tudi brez elektrike. Čeprav se nam je to še nedavno zdelo povsem nepomembno, pa nas je žledolom spravil k drugačnemu razmišljanju. Hladne zimske mesece preživeti brez električne energije, ki je v večini ključna tudi za toplo stanovanje, je skoraj nemogoče. Kamini na drva tako zagotavljajo rezervni vir toplote.

Kamine na drva lahko enostavno vzdržujemo. Ko so kamini enkrat nameščeni, tam stojijo. In to dolgo. Življenjsko dobo kaminov štejemo v več letih oz. desetletjih. Seveda pa ne smemo pozabiti na redno čiščenje in vzdrževanje kaminov. Pomembna je tudi uporaba suhega lesa, ki življenjsko dobo kamina še podaljša.

Namestitev kamina je relativno enostavna, potrebno pa je predvideti prostor, ki bo povezan tudi z zunanjostjo hiše, saj kamin potrebuje prostor za odzračevanje plinov. Odlično je, če kamin umestimo že v začetni načrt hiše in predvidimo njegovo pozicijo, saj to olajša namestitev, ni pa nujno. Včasih se pač zgodi, da nam nekaj manjka kasneje, torej, ko opazimo, da občutka domačnosti ni, ker manjka kamin. Takrat se obrnite na strokovnjake, ki bodo skupaj z vami izdelali nov načrt in kamin umestili tja, kamor si želite (seveda, če je to mogoče).