Zobni kamen vam lahko na hitro odstrani zobozdravnik, če ga ni veliko. Vaši zobje bodo malo bolj rumeni in podvrženi nastajanju zobnih žepkov, ki oddajo neprijetne vonj in povzročajo karies. Če pa se je zobni kamen z leti nabral v veliki količini, da je plast prav debela, potem bo treba veliko več dela, brušenja in čiščenja ter poliranja, da ga odstranijo z vaših zob. Zato vas bo vaš zobozdravnik napotil k ustnemu higieniku, in bi poskrbel za ustno higieno vaših zob.

zobni kamen

Zobni kamen je lahko majhna težava ali zelo resna tegoba. odvisno je, kakšno hrano uživate in kakšno genetiko imate, koliko vaše telo odlaga mineralov in drugi snov a zobe kot oblogo. S tem se sicer ščiti pred zunanjimi vplivi, če pa je tega preveč se  pojavijo karies, baterije, žepki in paradontoza ter problemi z zobnimi tkivi.

Kdaj se odločiti za to, da se zobni kamen odstrani? Zagotovo je en znak že, da imate kosmate zobe in ne morete z normalno ustno redno higieno torej s krtačkami, zobno pasto ter nitkami odstraniti oblog. Lahko tudi preizkusite, če imate zobne obloge in sicer tako, da kupite posebne tablete v lekarni ter z njimi preizkusiti zobe. Tam, kjer so zobne obloge, e bo obarvalo vijolično.

Če je tega malo, bo zobni kamen odstranil zobozdravnik, če pa je veliko pa ustni higienik. Drugi znak je neprijeten zadah iz ust, saj obloge smrdijo in povzročajo, da se naberejo žepki ob zobeh in tkivu, ki lahko začne odstopat od bolezni, tam se naberejo bakterije in to smrdi. Če imate take težave se takoj zglasite pri ustnem higieniku da vam pomaga ker to lahko vodi tudi v resne bolezni, karies in paradentozo, če že nista nastala. Le tako boste preprečili najhujše in potem seveda redno čistite ustno votlino pa redno hodite h ustnemu higieniku, če ste take vrste človek, ki se vam kljub trudu nabira zobni kamen.