Nogomet je zagotovo najbolj gledan in dejaven šport na svetu. Nogomet je igra, ki se jo igra v ekipah po 11 igralcev, hkrati je pa še običajno 7 menjav, ki lahko zamenjajo igralce v prvi postavi, ko so izčrpani ali poškodovani. Eden od igralcev je vratar ali golman, ki se mora razlikovati od ostalih igralcev, potem so obrambni igralci, vezni igralci in napadalci. Taktične postavitve igralcev označimo tako, da se napiše z tremi številkami kot recimo 4-4-2, kar pomeni, da so štirje igralci v obrambi, štirje igralci v vezi in dva igralca v napadu ter seveda in imamo še vratarja, ki ga ne zapišemo. Seveda se igra z žogo, ki je velika 68 do 70 cm ali kot je označena z številko 5, kar je največja žoga v svetu nogometa. Igra se 2x 45 min + podaljšek.

nogomet

Nogometna površina igrišča je v širini 45-90 m in v dolžini 90-120 m. Nogomet se igra na naravni travi ali na umetni travi, igrišče je označeno z belimi črtami. Imamo tudi gol, ki je visok 2,44 m in širok 7,32 m. Večji pravokotnik s imenuje kazenski prostor ali šestnajsterec, ki je velik 16,5 m od golove črte. Znotraj prostora mora biti označena tudi točka za enajstmetrovko ali penal, ki je izveden v primeru, da je bil dosojen prekršek znotraj kazenskega prostora ali šestnajsterca.

Sodniki so osebe, ki sodijo celotno igro. Veliko let so bili oblečeni v črno vendar so se časi spremenili in morajo biti načeloma oblečeni v fluorescentno barvo. Včasih so sodili 3 sodniki sedaj pa morajo biti 4. Sodnik mora zagotavljati mirno in spoštljivo igro, ki je bistven vir komuniciranja. Določa, da se tekma odvija, kar se da pošteno, kar pa je seveda odvisno od kvalitete igrišča, vremena in igre. Sodnik lahko dosodi rumen in rdeč karton.

Nogomet se igra po celem svetu. Najbolj je razvit po Evropi, Južni Ameriki, Sredni Ameriki in Aziji. Najbolj znani organizaciji sta UEFA in FIFA. Najbolj gledana tekmovanja so: Liga Prvakov, Svetovno prvenstvo, Evropska Liga, La Liga, Serie A, Ligue 1, Premier League in Bundesliga.