Vam je pomembno, da pred začetkom dela veste, kolikšno plačo boste dobili? Se na podlagi višine plače odločate, katero delo boste sprejeli? Ste že zaposleni in si sami izračunate plačo? Dobro je, da si sami naredite izračun plače, saj imate s tem boljši pregled nad svojimi financami. Višino plače lahko preprosto izračunate kar preko računalnika, saj imate na spletu na voljo kalkulator, ki vam po končanem postopku pokaže konkreten znesek, pri čemer v zakup vzame najrazličnejše socialne okoliščine, kot so na primer vzdrževani družinski člani, pa tudi primer invalidnosti ali zaposlitev po 65. letu starosti. Na koncu dobite tudi poročilo o prispevkih za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter vse ostale prispevke, ki so zajeti v plači. Izračun plače je tako skoraj obvezno delo vsakega zaposlenega, ki želi imeti pod nadzorom svoje finance in s tem tudi svojo prihodnost.

izračun plače

Morda se sprašujete, zakaj bi sploh delali izračun plače, ko pa ob koncu meseca dobite plačno listno z vsemi podatki o prispevkih in končni plači. Pa vendar, izračun plače vam zagotavlja finančno varnost. Če iščete zaposlitev ali pa ste že zaposleni in se želite s šefom pogovoriti o dvigu plače morate dobro poznati bruto neto plače, saj se boste le tako lahko uspešno pogajali za plačo. V nasprotnem primeru se boste za plačo zelo težko pogajali, saj se pri tem lahko zelo hitro zmedete in pristanete na neustrezno rešitev oziroma rešitev, ki je niste želeli (beri: plača je nižja od pričakovane). To lahko privede do nezadovoljstva na delovnem mestu in krhanje odnosov.

Ko se z delodajalcem pogovarjate o plači, bodite pozorni tudi na njegov izbor besed. Večina jih bo namreč govorila o bruto plačilu, ki predstavlja celoten mesečni znesek zaposlenega, kar pa ne pomeni, da je to znesek, ki ga boste dobili na vaš bančni račun. Pomembnejši je podatek o neto plači. Skratka: pogovor o plači je pomemben, čeprav se večini ljudi zdi, da te teme na prvem razgovoru ne smejo načeti – a bolje je, da se o tem pogovorite prej, saj bo takrat, ko boste že začeli delati, prepozno.