Črtalič peskanje je postopek glajenja in čiščenja trde površine s potiskanjem trdnih delcev čez to površino pri visokih hitrostih s pomočjo stisnjenega zraka. Črtalič peskanje izvaja to dejavnost že vrsto let zanesljivo in neškodljivo za predmete peskanja. Obstajata dve vrsti peskalnikov in sicer sesalni / sifonski in tlačni peskalni sistemi. Najbolj pogosti sta dve osnovni vrsti peskalnikov, ki sta kabine za peskanje in prenosni peskalniki.

Črtalič peskanje

Črtalič peskanje vključuje štiri osnovne komponente, ki so vir zraka, peskalno komoro, zbiralnik prahu in peskalni medij. Vir zraka je običajno plinska jeklenka ali zračni kompresor. Peskalna omara zadrži predmet, ki ga peskamo, medtem ko zbiralnik prahu odstrani prah iz omarice. Materiali, ki se uporabljajo pri peskanju, bodisi pesek ali ne, se imenujejo sredstva za peskanje.

S peskanjem lahko hitro in učinkovito odstranite barvo, rjo in ostanke oksidacije z materialov. Črtalič peskanje se lahko uporablja tudi za spreminjanje stanja kovinske površine, na primer z odstranjevanjem prask ali litin. Peskanje kot metoda čiščenja se pogosto uporablja že več kot sto let. Peskanje je postopek končne obdelave površine, ki vključuje uporabo stroja na pogon, običajno gre za zračni kompresor in peskalni stroj za pršenje abrazivnih delcev pod visokim pritiskom na površino. Imenuje se peskanje, ker površino razstreli z delci peska ali pa tudi s pomočjo drugih medijev. Ko delci peska zadenejo površino, ustvarijo bolj gladko in enakomerno teksturo.

Črtalič peskanje izkorišča abrazivne lastnosti peska za ustvarjanje bolj gladkih površin z manj fizičnimi nepopolnostmi in napakami. Nobena skrivnost ni, da je pesek grob in zrnat. Zaradi teh lastnosti se lahko obrabi zaradi odvečnega ali neželenega materiala na površini. Brusni papir na primer vsebuje veliko posameznih delcev peska. Ko pesek drgnemo ob površino, odstrani nekaj materiala zgornje plasti in tako ustvari bolj gladko teksturo. Peskanje deluje na enak način, le da vključuje uporabo peska pod visokim pritiskom.

Prvi korak pri izvajanju peskanja je nasipavanje peska v peskalni stroj. Peskalni stroji imajo na vrhu komoro, v katero se nasuje pesek. Stroj za peskanje je nato povezan z običajnim zračnim kompresorjem, ki ob vklopu izžene pesek skozi ročno šobo. Pesek se nato “razstreli” po površini in zaradi svojih abrazivnih lastnosti lahko ustvari bolj gladko površino. Beton je na primer pogosto peskan. Ko beton vlijemo in pustimo, da se posuši, ga obdelamo s peskanjem. Postopek odstrani nekaj odvečnega materiala na betonu, zaradi česar je bolj gladek.